Too'l 24/7 Safety Sneakers 

Too'l: Certificering

 

Too'l 24/7 Safety Sneakers werkschoenen en veiligheidsschoenen

 

Too'l Rain bruinToo'l: S3 Certificering

Even alle punten op een rijtje: Too’l veiligheidsneakers zijn S3 gecertificeerd.

S3 betekent onder meer:
- een beveiligde neus
- een beveiligde tussenzool

- waterafstotend
- energieabsorberende hak
- antistatisch

 

Veiligheidsschoen: Beveiligde Neus

Alle veiligheidsschoenen moeten een beschermneus hebben die de voorvoet beschermt tegen mechanische beschadiging, bijvoorbeeld vallende voorwerpen (anders is het geen veiligheidsschoen).
De veiligheidsneus moet minimaal bescherming bieden tegen 200 joules en hier op zijn getest. 1 joule staat gelijk aan de energie die nodig is om een gewicht van 98,1 gram één meter op te tillen. Deze energie komt weer vrij als dat gewicht valt. 200 joule staat dus gelijk aan ongeveer 20 kilo.

Voorheen werden de neuzen van veiligheidsschoenen vrijwel altijd gemaakt van staal. Tegenwoordig worden kunststof en aluminium ook vaak gebruikt. Deze materialen geven dezelfde bescherming als een stalen neus omdat veiligheidsschoenen aan dezelfde eisen en normeringen moeten voldoen, ongeacht de gebruikte materialen.
Het voordeel van kunststof is dat het een elastisch materiaal is. Het klemt niet om de voet en veert weer terug na belasting. Het geeft minder gemakkelijk koude voeten bij het werken in een koude omgeving en heeft geen effect op een metaaldetector. Nadeel is dat er voor dezelfde bescherming meer materiaal nodig is wat de schoenen een stompe/lompe neus geeft. Daarom is bij Too'l veiligheidsschoenen gekozen voor een stalen neus.

 

Too'l Safety Sneaker Sun zoolVeiligheidsschoen met Zool en Beveiligde Tussenzool

De zool van Too'l werkschoenen is van PU/TPU (een soort kunststoffen). Het bovenste deel van de zool is van PU en het onderste deel van TPU. Met daartussen de Kevlar tussenzool die voor de veiligheid en bescherming zorgt.

De tussenzool beschermt tegen perforatie van onderaf. Dit wordt bereikt door een sterke anti-perforatie tussenzool. Voorheen werd hiervoor vooral staal gebruikt.
Tegenwoordig worden kevlar of andere kunststoffen vaker gebruikt. Voor de bescherming maakt het niet uit of de tussenzool bestaat uit staal of kunststof. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen. Bij Too'l veiligheidssneakers is gekozen voor Kevlar.

Het voordeel van kunststoffen is dat deze zacht, soepel en buigzaam zijn. Ook geven ze beter contact met de grond en minder risico op uitglijden en slippen.

Daarnaast beschermt een Kevlar tussenzool 100% van het zooloppervlak en geeft het geen geleiding van warmte of kou. Omdat een Kevlar tussenzool niet magnetisch is heeft hijgeen invloed op een metaaldetector. Verder is hij roestvrij, onverslijtbaar en chemisch neutraal.

Naast de bescherming is de zool oliebestendig en voorzien van een antislipprofiel.
Het antislipprofiel en het gebruik van TPU als onderzool zorgen er voor dat de veiligheidsschoen veel grip heeft onder diverse omstandigheden en je dus niet snel uitglijdt.

 

Werkschoen met Waterafstotende Zool en Bovenmateriaal

Het bovenmateriaal en de zool beschermen tegen absorptie van water. Dit geeft minimaal 1 uur bescherming tegen waterdoorlating. Hierdoor krijgt de gebruiker minder snel natte voeten.
Voortdurend natte voeten kan leiden tot een kapotte huid, schimmelinfectie en in de ergste gevallen zelfs bacteriële infecties met koorts en gangreen.

 

Werkschoen met Energieabsorbtie Hak

De energieabsorptie in de hak dient bij een veiligheidsschoen minimaal 200 joules te zijn. De energieabsorptie in de hak zorgt voor stootabsorptie rond de hiel zodat deze minder snel geblesseerd raakt.Antistatische en ESD Werkschoenen

S3 schoenen zijn antistatisch, wat noodzakelijk is op plaatsen waar vonken niet gewenst zijn. Antistatisch wil zeggen dat ze volgens Europese normering EN 20344: 2011 5 10 een elektrische weerstand hebben tussen 0,1 en 1000 MegaOhm (MΩ).
Dit is voor veel werkomgevingen voldoende. De Too'l FireToo'l WaterToo'l Sun, Too'l RainToo'l Breeze en Too'l Storm zijn alle standaard antistatisch.

Sommige werkschoenen, zoals de Too'l Cloud hebben zelfs het label ESD (Electro Static Discharge) dat geen standaard onderdeel is van S3, maar herkenbaar is aan een apart (geel) ESD label. Dit houdt in dat een dergelijke schoen de gebruiker tegen elektriciteit beschermt als een kooi van Faraday. De veiligheidsschoen doet dit doordat hij een elektrische weerstand heeft tussen 0,1 en 100 MΩ zoals vastgelegd in Europese normering EN 61340-4-3: 2002.

Too'l Safety Sneakers Cloud - Safe at work, fun at homeDoor de lage weerstand zorgt de Too'l Cloud ESD veiligheidsschoen voor een snelle ontlading van statische elektriciteit en zal de drager niet opgeladen worden.
Hierdoor worden ongecontroleerde sterke elektrostatische ladingen voorkomen. Hierbij is ook van belang dat de weerstand van de vloer zodanig is dat de beschermende functie niet teniet wordt gedaan.
ESD schoenen zoals de Too'l Cloud safety sneaker zijn ideaal voor mensen die met elektronica werken en waarbij het ongewenst is dat de drager statisch wordt omdat dit vervelende gevolgen kan hebben voor de apparatuur.

Voor de meeste werkzaamheden is een ESD werkschoen echter niet noodzakelijk en voldoet een gewone antistatische veiligheidsschoen prima om alle werkzaamheden goed uit te voeren.

 

Europese Norm Veiligheidsschoenen

De voorwaarden waar o.a. veiligheidsschoenen met S3 normering aan moeten voldoen zijn vastgelegd in de Europese norm EN ISO 20345. S staat voor Safety en 3 geeft de categorie aan. Naast S3 zijn er ook SB, S1, S1P en S2. Waarbij SB de minst beveiligde variant is en S3 de meest beveiligde. S4 en S5 zijn normeringen voor veiligheidslaarzen.

Kijk voor meer informatie over de verschllende normeringen op Veiligheids-schoenen.org

 

> Too'l: Materialen
< Too'l: Maten en modellen

 
Deel deze pagina
Delicious Digg Facebook Stumbleupon Twitter Reddit Google Bookmarks